Bij melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, ontstaan grillige donkerbruine vlekken. Ze ontstaan in het gezicht (met name op het voorhoofd), de slapen, rond de ogen en op bovenlip. Deze pigmentvlekken ontstaan vaak tijdens de zwangerschap, vandaar de naam.
Echter kunnen echter ook andere oorzaken een rol spelen bij het ontstaan van een zwangerschapsmasker. De pigmentvlekken vallen vooral op na blootstelling van de huid aan zonlicht of gebruik van de zonnebank.
De precieze oorzaak van het ontstaan van melasma is nog onbekend. Wel is het duidelijk dat er een overgevoeligheid van het pigmentsysteem is. Pigmentcellen maken teveel pigment aan waardoor de donkerbruine verkleuringen in de huid ontstaan. Een aantal factoren waarvan bekend is dat ze invloed hebben op het ontstaan en het verergeren van deze soort pigmentvlekken zijn:
Al deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toegenomen aanmaak van pigment. Doordat niet alle pigmentcellen in de huid hier even sterk op reageren ontstaat niet een egale maar een meer vlekkerige bruine verkleuring van de huid. Bij sommige patiënten zijn er geen duidelijke factoren aan te wijzen waardoor de melasma is ontstaan.
Veelgestelde vragen over
Melasma, ook wel bekend als een zwangerschapsmasker, wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder hormonale veranderingen, blootstelling aan de zon en genetische aanleg. Hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot een overproductie van melanine, wat resulteert in donkere vlekken op de huid.
Melasma kan tijdelijk zijn tijdens de zwangerschap, maar bij sommige mensen kunnen de pigmentveranderingen aanhouden, zelfs na de bevalling. Hoewel melasma moeilijk te behandelen kan zijn, kunnen er verschillende behandelingsmogelijkheden worden overwogen om de symptomen te verminderen en de huidtint te egaliseren.
Het voorkomen van melasma kan lastig zijn vanwege de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, maar het minimaliseren van blootstelling aan de zon kan helpen. Het dragen van zonnebrandcrème met een hoge SPF en het vermijden van langdurige blootstelling aan de zon kan het risico op het ontwikkelen van donkere vlekken verminderen.
Bij de behandeling van melasma kunnen pigmentcrèmes met ingrediënten zoals hydrochinon, retinoïden (zoals tretinoïne), azelaïnezuur, kojiczuur en vitamine C effectief zijn. Deze ingrediënten helpen de overproductie van melanine te verminderen en kunnen helpen bij het verminderen van de donkere vlekken. Het is echter belangrijk om deze crèmes alleen onder toezicht van een huidtherapeut of dermatoloog te gebruiken, omdat sommige ingrediënten mogelijk niet geschikt zijn voor alle huidtypes en bijwerkingen kunnen veroorzaken. Behandelingen in de praktijk bestaan uit het toepassen van peelings, microdermabrasie, lasertherapie en intense pulsed light (IPL) behandelingen.
Door middel van de juiste behandeling en producten kunnen de donkerbruine vlekken in de huid worden onderdrukt waardoor deze oplichten of verdwijnen. Doordat er nog geen behandeling bestaat waarbij ook de overgevoeligheid van het pigmentsysteem wordt aangepakt is het van belang dat er altijd rekening gehouden wordt met factoren die de pigmentaanmaak kunnen stimuleren.
Tijdens het intakegesprek zal de huidtherapeut u hier uitgebreid over informeren en zal er gekeken worden naar wat voor u de juiste behandeling is.
Plan vandaag nog een afspraak in
Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten.
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
13:00 tot 21:30
09:00 tot 18:00
09:00 tot 18:00
09:00 tot 18:00
09:00 tot 18:00
09:30 tot 16:00
Gesloten
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
09:00 tot 17:00
09:00 tot 17:00
Gesloten
09:00 tot 17:00
09:00 tot 17:00
Gesloten
Gesloten