Huidveroudering

Met het ouder worden verandert de huid. De eerste tekenen van veroudering worden zichtbaar vanaf het 30ste levensjaar. De huid verliest zijn elasticiteit, wordt dunner, droger en kwetsbaarder. Hierdoor ontstaan rimpels, plooitjes en kunnen er andere onregelmatigheden ontstaan.

In de loop van de jaren nemen de kenmerken van veroudering steeds verder toe.

Huidveroudering
Hoe ontstaat het?

De kenmerken van huidveroudering zijn het gevolg van bepaalde processen.

  • De celdeling in de epidermis (opperhuid) vertraagt, hierdoor wordt de epidermis steeds dunner.
  • Fibroblasten (bindweefselcellen) nemen af. Deze bindweefselcellen produceren collageen. Doordat de collageen en elastine vezels verminderen neemt de elasticiteit van de huid af.
  • Onderhuidse vetweefsel neemt af. Hierdoor ontstaat volumeverlies en verslapt de huid.
  • Het aantal talgklieren in de huid neemt waardoor de functie van deze vermindert. Dit proces veroorzaakt een drogere huid.
  • Bloedvaten in de huid nemen af waardoor de doorbloeding van de huid vermindert.
  • Onregelmatige verdelingen en afname van pigmentcellen kunnen leiden tot onregelmatigheden of kleurveranderingen.

Deze huidverouderingsprocessen hebben te maken met genetische factoren en nemen toe met het ouder worden. Naast dit natuurlijke verouderingsproces zijn er ook externe factoren die van grote invloed kunnen zijn op het verouderingsproces. Overmatige blootstelling aan zonlicht kan een extra snelle huidverandering veroorzaken, dit wordt ook wel photoaging genoemd. Daarnaast hebben roken, bepaalde weersinvloeden en leefstijl een invloed op het verouderingsproces.

 

Welke soorten ontstaan er?

Tijdens het verouderingsproces kunnen er ook allerlei soorten ‘aangroeisels’ op de huid ontstaan. Veel voorkomende zijn:

Deze onregelmatigheden zorgen voor een minder egale huid waardoor de huid er ouder en onrustig uitziet.

Veelgestelde vragen over

Huidveroudering

Huidveroudering wordt veroorzaakt door een combinatie van interne en externe factoren. Interne factoren zijn onder meer genetica en hormonale veranderingen, terwijl externe factoren zoals blootstelling aan de zon, roken, stress, slechte voeding en vervuiling ook bijdragen aan huidveroudering.

De meest voorkomende tekenen van huidveroudering zijn rimpels en fijne lijntjes, pigmentvlekken, een verlies van elasticiteit en stevigheid, droogheid en een doffere teint.

Ja, er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om huidveroudering te verminderen of te vertragen. Dit omvat cosmetische procedures zoals injectables, lasertherapie, chemische peelings, microneedling en huidverjongende crèmes met ingrediënten zoals retinol, vitamine C en hyaluronzuur.

Het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon, het gebruik van een goede zonnebrandcrème, het vermijden van roken, het volgen van een gezond dieet met veel antioxidantrijke voedingsmiddelen, het hydrateren van de huid en het vermijden van stress kunnen allemaal helpen om huidveroudering te vertragen. Daarnaast is het belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine te volgen die past bij uw huidtype en levensstijl.

Dit kun je er tegen doen

Behandelingen tegen Huidveroudering

De veroudering van de huid is een natuurlijk proces en kan niet worden gestopt. Wel kunnen de kenmerken van de veroudering minder zichtbaar worden gemaakt. Door de uiterlijke kenmerken van huidveroudering aan te pakken zal de huid er jeugdiger, jonger en stralender uit gaan zien.

Bij Neoskin bieden wij verschillende behandelmogelijkheden aan op het gebied van huidverjonging. Tijdens een intakegesprek informeert de huidtherapeut u graag over de mogelijke behandelingen. Samen met u wordt er gekeken welke behandeling het beste bij u past.

Plan vandaag nog een afspraak in

Kom jij ook langs voor een gratis intakegesprek?

Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten.

Neoskin huidtherapie specialist in Enschede