Littekens

Het vormen van een litteken is een natuurlijke reactie van het lichaam op een diepe beschadiging van de huid. Wanneer alleen de oppervlakkige huid (epidermis) beschadigd is, bijvoorbeeld bij een oppervlakkige schaafwond, herstelt de huid zicht meestal probleemloos en zullen er geen littekens optreden.

Wanneer het gaat om een diepere verwonding zal de huid zich herstellen met achterlating van een litteken. Het littekenweefsel bestaat uit collageen (bindweefsel) en is minder elastisch en mist een aantal functies die een gezonde huid wel heeft.

Hoe ontstaat het?

Bij een beschadiging van de huid is het lichaam in staat zich te herstellen. Bij diepere beschadiging mist de huid bouwstenen die het lichaam gebruikt om de huid weer te herstellen. Het lichaam lost dit op door littekenweefsel aan te maken. De structuur van dit littekenweefsel wijkt af van de gezonde huid. Hierdoor ontstaat er een roodachtig en mogelijk verheven litteken. In de loop van de tijd, tijdens de rijpingsfase, zal het littekenweefsel geherstructureerd worden.

Wanneer dit genezingsproces goed verloopt zal het litteken vervlakken, de roodheid verdwijnen en het litteken uiteindelijk vervagen. Wanneer het genezingsproces verstoord wordt door bijvoorbeeld een infectie, slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied kunnen ontsierende littekens achterblijven.

Welke soorten zijn er?

Er bestaan verschillende soorten littekens:

‘Gewone’ littekens

Bij de meesten mensen geneest een wondje zonder veel problemen. Wat overblijft is een strengetje of vlekje met weinig of wat meer pigment dan de gezonde huid, dit is afhankelijk van de vorm van de beschadiging.

Atrofische littekens

Bij deze littekens is er sprake van een zeer dun laagje littekenweefsel. Doordat het weefsel onder het litteken verminderd is liggen deze littekens vaak wat verzonken in de huid. Dit kan een ‘putjes’ effect geven in de huid. Ook kan er een licht rimpelend effect in het litteken ontstaan.

Littekens na acne

Dit zijn vaak diep in de huid gelegen putjes, maar deze zijn niet altijd echt atrofisch. Lees meer informatie over acne littekens.

Hypertrofische littekens

Dit zijn verdikte littekens die bovenop de huid liggen als gevolg van een teveel aan collageenweefsel (hypertrofie). Het zijn dikke, rode of licht roze strengen en plaques op de huid die circa 3 weken na de verwonding ontstaan en in een periode van maanden tot een jaar voortdurend dikker worden. Ze kunnen jeuken of pijn doen. Vooral de huid boven het borstbeen, de schouders, de nek en de oren is geneigd tot vorming van deze hypertrofische littekens. Deze littekens komen relatief veel voor bij jongere en mensen met een donkere huid. Tevens is dit vaak familiair gebonden.

Keloid-littekens

Keloid-littekens zijn vergelijkbaar met hypertrofische littekens. Terwijl hypertrofische littekens beperkt blijven tot de plaats van de verwonding groeien keloid-littekens over de grenzen van de verwonding heen. Er ontstaan abnormaal verdikte plekken en kunnen zo betrekkelijk grote huidgebieden bedekken. Ook deze littekens komen bovengemiddeld vaak voor bij jonge mensen en mensen met een donkere huid.

Littekens na brandwonden

Littekens die ontstaan na een brandwond zijn anders van structuur dan andere littekens. Bij een brandwond kan de beschadiging van de huid tot verschillende dieptes reiken. Hierdoor kunnen zich verschillende vormen littekenweefsel ontwikkelen. Op sommige plaatsen is het litteken erg dun en op andere plaatsen juist verdikt.

Veelgestelde vragen over

Littekens

Littekens ontstaan als onderdeel van het natuurlijke genezingsproces van de huid na een verwonding, snijwond, brandwond, operatie, acne of andere vormen van huidbeschadiging. Tijdens het genezingsproces vervangt het lichaam beschadigd weefsel door collageenvezels, wat resulteert in de vorming van littekenweefsel.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor het verminderen van littekens, waaronder lasertherapie, chemische peelings, microneedling en littekenmassage. De keuze van behandeling hangt af van het type litteken.

Ja, het is mogelijk om oude littekens te behandelen. Ondanks dat littekens na verloop van tijd kunnen veranderen en moeilijker te behandelen kunnen zijn, zijn er nog steeds verschillende behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van oude littekens. Deze behandelingen kunnen het uiterlijk van littekens verbeteren door de huidtextuur en pigmentatie te egaliseren, waardoor ze minder opvallend worden.

Dit kun je er tegen doen

Behandelingen tegen Littekens

Littekens kunnen cosmetisch storend zijn maar ook klachten geven zoals pijn of jeuk.

Bij Neoskin kunnen de verschillende soorten littekens behandeld worden. De keuze van behandeling is afhankelijk van het soort litteken, de klacht en locatie van het litteken. Tijdens het intakegesprek kan de huidtherapeut het litteken beoordelen en u informeren over de juiste behandelmethode.

Plan vandaag nog een afspraak in

Kom jij ook langs voor een gratis intakegesprek?

Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten.

Neoskin huidtherapie specialist in Enschede