Klantenwaardering 4,9

Wat is dat nou eigenlijk?
Couperose (rode vaatjes)

Couperose is een toename van meestal talrijke uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in de huid. We zien het voornamelijk op de wangen,neus en kin, maar ook hals en decolleté kunnen aangedaan zijn. Door met de vingertop op het vaatje te drukken verdwijnt de roodheid even om na een paar seconden weer volledig terug te keren.

Couperose is een onschuldige aandoening maar de uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk.

Couperose
Hoe ontstaat het?

Couperose ontstaat doordat de vaatwanden van oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden waarna ze gaan verwijden.

Een aantal factoren en uitlokkende prikkels kunnen hieraan ten grondslag liggen:

  • Erfelijkheid
  • Overmatige blootstelling aan de zon
  • Gebruik van corticosteroid bevattende crèmes of zalven (hormooncrèmes)
  • Temperatuurschommelingen
  • Alcoholgebruik

Veelgestelde vragen over

Couperose (rode vaatjes)

Couperose wordt vaak veroorzaakt door zwakke of beschadigde bloedvaten in het gezicht, die kunnen worden beïnvloed door factoren zoals genetica, blootstelling aan de zon, temperatuurwisselingen, alcoholgebruik, roken, hormonale veranderingen en huidaandoeningen zoals rosacea.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor couperose, waaronder lasertherapie, IPL (Intense Pulsed Light) en elektrocoagulatie. Het doel van deze behandelingen is om de bloedvaatjes dicht te branden waardoor de roodheid verminderd of verdwijnt.

Hoewel couperose niet volledig te voorkomen is, kunnen bepaalde maatregelen helpen om het risico te verminderen, zoals het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon, het gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge SPF, het vermijden van hete dranken en kruidig voedsel, en het verminderen van alcohol- en tabaksgebruik.

Hoewel huidverzorgingsproducten couperose niet kunnen genezen, kunnen ze helpen om de symptomen te verminderen en de huid te kalmeren. Producten met ingrediënten zoals niacinamide, vitamine C, vitamine K, groene thee-extract en centella asiatica kunnen helpen bij het versterken van de huidbarrière en het verminderen van roodheid.

Dit kun je er tegen doen

Behandelingen tegen Couperose (rode vaatjes)

De toename van de uitgezette bloedvaatjes bij couperose verdwijnt nooit vanzelf. Door middel van coagulatie of laserbehandelingen kunnen deze effectief behandeld worden. Bij beide behandelingen worden de uitgezette bloedvaatjes opgewarmd. Hierdoor verkleven de vaatwandjes. Na een periode van ongeveer 14 dagen breekt het lichaam het vaatje af waardoor de roodheid verdwijnt.

De mate van couperose bepaalt de behandelmethode en de hoeveelheid behandelingen die nodig zijn om tot het gewenste resultaat te komen. Tijdens een intakegesprek informeert de huidtherapeut u graag over de behandelmethodes en welke het meest geschikt is voor uw huid.

Plan vandaag nog een afspraak in

Kom jij ook langs voor een gratis intakegesprek?

Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten.

Neoskin huidtherapie specialist in Enschede