Klantenwaardering 4,9

Wat is het?
Acne littekens

Acne-littekens ontstaan doordat de huid ernstig beschadigd kan raken door pukkeltjes of puisten. Niet alleen tijdens de ontstekingen kunt u last hebben van de acne. Wanneer de acne ontsteking geheeld is kunnen ernstige en ontsierende littekens overblijven.

Vervelend aan deze acne-littekens is dat deze vaak op zeer zichtbare plaatsen zitten zoals in het gezicht.

Hoe ontstaat het?

Net zoals bij andere littekens ontstaan acne-littekens na een beschadiging van de huid. Bij acne wordt deze beschadiging veroorzaakt door een heftige ontstekingsreactie in de huid. Meestal is er een direct verband tussen de mate van ontsteking en mate van littekenvorming. Ook vrij oppervlakkige en kleine ontstekingen kunnen acne-littekens achter laten. Dit kan te maken hebben met de gevoeligheid voor het aanmaken van littekenweefsel, dit verschilt sterk per persoon. De kans op het ontstaan van acne-littekens wordt vergroot door verkeerde behandeling van de acne, gebruik van niet juiste producten en het zelf uitknijpen van de puisten.

Welke soorten zijn er?

Huidonregelmatigheden die mogelijk na acne ontstaan kunnen we onderscheiden in 3 groepen:

  1. Rode vlekken: Nadat de ontstekingen zijn verdwenen blijven gedurende 3 tot 9 maanden rode vlekjes zichtbaar. Wanneer deze vlekjes geheel vlak zijn is er meestal geen sprake van littekenvorming.
  2. Donkere vlekken: Onder invloed van zonlicht kunnen donkere vlekken ontstaan die tot enkele jaren zichtbaar blijven. Deze hyperpigmentatie is geen litteken maar een pigmentvlekje in de huid.
  3. Littekens: Dan is er nog de mogelijkheid tot de vorming van daadwerkelijke acne-littekens. Onderhuidse ontstekingen veroorzaken een beschadiging in het weefsel. Als reactie ontstaat littekenweefsel. Acne-littekens zijn vaak te zien als putjes in de huid. Dit zijn littekens met weefselverlies. Ook verdikkingen en verhardingen van de huid kunnen voorkomen, dit zijn littekens met weefseltoename.

Veelgestelde vragen over

Acne littekens

Dit hangt af van het type littekens. Diepe littekens, zoals ice picks, vereisen vaak intensieve behandelingen om ze minder zichtbaar te maken. Minder diepe littekens en oppervlakkige vlekjes kunnen daarentegen volledig verwijderd worden met de juiste behandelingen.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor het verminderen van acnelittekens, waaronder lasertherapie, chemische peelings, microneedling en microdermabrasie. Welke behandeling het meest geschikt is hangt af van de soort littekens, het huidtype en de individuele behoeften.

Hoewel sommige producten kunnen helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van acnelittekens, zijn ze mogelijk niet zo effectief als de behandelingen in de praktijk. Producten met ingrediënten zoals vitamine C, retinol en niacinamide kunnen de huidtextuur verbeteren en de teint egaliseren.

Dit kun je er tegen doen

Behandelingen tegen Acne littekens

Bij Neoskin bieden wij verschillende behandelingen aan om acne-littekens effectief te behandelen. De keuze van behandeling is afhankelijk van de soort acne littekens en het huidtype. Bij Neoskin kijken we zorgvuldig welke behandeling het meest geschikt is voor u. Tijdens een intakegesprek zal de huidtherapeut u informeren over de mogelijke behandelingen en zal een persoonlijk behandelplan voor u worden opgesteld.

Plan vandaag nog een afspraak in

Kom jij ook langs voor een gratis intakegesprek?

Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten.

Neoskin huidtherapie specialist in Enschede