Ouderdomswratten zijn goedaardige plekjes op de huid die veel voorkomen bij vooral oudere mensen. Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. Bij het ontstaan van de plekjes zijn ze vaak huidkleurig, geelbruin of grijsbruin en voelen meestal ruw aan.
Later kunnen ze groter en dikker worden, bruin of zwart verkleuren en er kan een typisch wratachtig (bloemkoolachtig) oppervlak ontstaan. Het oppervlak ziet soms gelig en vettig uit. Daarom worden de plekjes ook wel verruca seborroica genoemd (vettige wrat).
Hoe ouderdomswratten ontstaan is niet helemaal duidelijk. Andere wratten worden door een virus veroorzaakt, dit is bij ouderdomswratten niet het geval. Waarschijnlijk ontstaan er met het ouder worden van de huid in sommige huidcellen een ‘weefselfoutje’ waardoor deze cellen sneller gaan delen en er een wratje ontstaat.
Ze komen bij mannen en vrouwen even vaak voor en zijn meestal te zien op de borst, rug, nek en op het gezicht. Bijna iedereen krijgt te maken met ouderdomswratten.
Wel is het zo dat sommige mensen er meer last van kunnen hebben dan anderen. Ook komt het in bepaalde families vaker voor. Mogelijk speelt erfelijkheid hierin een rol. Bij mensen met een donkere huid komen ze veel minder vaak voor. Bij een donkere huid wordt wel een variant van verruca seborroica veel gezien, deze variant noemen we dermatosis papulosa nigra. Deze plekjes zijn veel kleiner en donkerder van kleur. Ze komen vooral in het gelaat en de hals voor.
Veelgestelde vragen over
Ouderdomswratten (verruca seborrhoica) worden veroorzaakt door een ophoping van cellen op de huid als gevolg van veroudering, blootstelling aan de zon en genetische factoren.
Nee, ouderdomswratten zijn niet besmettelijk. Ze worden niet veroorzaakt door een virus of bacterie en kunnen niet worden overgedragen van persoon tot persoon.
Ouderdomswratten zijn goedaardig. Als huidtherapeuten zijn we ervaren in het herkennen van ouderdomswratten, maar bij enige twijfel zullen we u altijd doorverwijzen naar een arts voor verder onderzoek.
Ouderdomswratten kunnen worden verwijderd door middel van verschillende methoden, waaronder cryotherapie (bevriezing), elektrocoagulatie (elektrische stroom), lasertherapie of chirurgische excisie. De beste behandelingsoptie hangt af van de grootte, locatie en het aantal wratten.
Ouderdomswratten kunnen cosmetisch storend zijn en wanneer ze groter worden kunnen ze klachten veroorzaken. Bij Neoskin kan de huidtherapeut ouderdomswratten eenvoudig verwijderen door middel van cryotherapie. Hierbij worden de plekjes bevroren met vloeibare stikstof. De wrat sterft hierdoor af en valt van de huid af.
Daarnaast kan er gekozen worden voor behandeling door middel van coagulatie. Hierbij wordt, na het aanbrengen van een verdovende crème, de wrat nauwkeurig weggebrand. Deze behandelmethode wordt vooral gebruikt bij kleine wratjes en bij de behandeling van dermatotis papulosa nigra.
Ouderdomswratten zijn makkelijk te herkennen door de typisch uiterlijke kenmerken van de plekjes. Voorafgaand aan de behandeling zal de huidtherapeut de plekjes beoordelen en u adviseren over de behandeling. Wanneer het niet zeker is of een ouderdomswrat betreft en of deze afwijkt van de typische kenmerken, zal de huidtherapeut u doorverwijzen voor weefselonderzoek.
Plan vandaag nog een afspraak in
Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten.
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
13:00 tot 21:30
09:00 tot 18:00
09:00 tot 18:00
09:00 tot 18:00
09:00 tot 18:00
09:30 tot 16:00
Gesloten
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
09:00 tot 17:00
09:00 tot 17:00
Gesloten
09:00 tot 17:00
09:00 tot 17:00
Gesloten
Gesloten