Klantenwaardering 4,9

Wat is het?
Overbeharing / ongewenste haargroei

We spreken van overbeharing als er teveel en te dikke haargroei ontstaat op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien. Er zijn twee vormen van overbeharing: hyperhytrosis en hirsutisme.

Hypertrischosis is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al haargroei aanwezig is. Deze vorm van overbeharing komt zowel bij mannen al vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Bij hirsutisme krijgen vrouwen haargroei op plaatsen waar meestal alleen mannen haargroei ontwikkelen. In plaats van alleen donshaartjes groeien er dikkere en vaak donkere haren op plekken als de bovenlip, kin, wangen, hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek.

Ook op de armen en benen kan de haargroei meer dan gemiddeld zijn.

Naast deze vormen van overbeharing kan ook de ‘normale’ haargroei ongewenst zijn of problemen geven. Ongewenste haargroei kan sterk verschillen per persoon, cultuur en trend. Vrouwen met donker haar hebben eerder last van ongewenste haargroei dan vrouwen met blond haar. Ook mannen kunnen lichaamsbeharing als storend ervaren.

Daarnaast hebben sommige mensen last van ingegroeide haartjes of ontstekingen of krijgen irritatie van de huid na het scheren, epileren of harsen.

Hoe ontstaat het?

Haargroei is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar. Slechts een deel van de hoeveelheid haren die we hebben is dus zichtbaar. Als het na het epileren of harsen lijkt of de haar al na een week weer terugkomt, gaat het in werkelijkheid om een andere haar die er precies naast groeit.

Onze genen en onze hormonen bepalen waar er op het lichaam haar verschijnt. Ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht of zwaar behaard zijn.

Overbeharing is voor een deel dus erfelijk bepaald. Bij hirsutisme spelen daarnaast hormonen een belangrijke rol. Meestal is de oorzaak een te hoge gevoeligheid van de haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron. Dit hormoon wordt gevormd uit het mannelijk hormoon testosteron dat bij vrouwen onder andere in de eierstokken wordt aangemaakt. Onder invloed van dit hormoon worden de aanwezige haren dikker en donkerder en dus beter zichtbaar. Het kan ook zo zijn dat er te veel mannelijk hormoon in het lichaam komt doordat de eierstokken een te veel hiervan aanmaken. De hormoonbalans is dan verstoord, dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De puberteit
  • De overgang
  • Het polycysteus ovarium syndroom
  • Een tumor of andere afwijking in de bijnier(en) of eierstok(ken)
  • Bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen.

Zowel hypertrichose als hirsutisme kunnen zonder onderliggend ziektebeeld bestaan: de beharing betreft een variatie van de normale haargroei.

Veelgestelde vragen over

Overbeharing / ongewenste haargroei

Overbeharing kan verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische aanleg, hormonale veranderingen, medicatie, bepaalde medische aandoeningen of gewoon natuurlijke haargroei.

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor ongewenste haargroei, waaronder laserontharing, elektrische epilatie, waxen, scheren, en het gebruik van ontharingscrèmes. De meest effectieve behandelmethode kan variëren afhankelijk van factoren zoals haartype, huidskleur, en persoonlijke voorkeur.

Het is belangrijk om te weten dat ontharingsbehandelingen met laser of elektrische epilatie langdurige resultaten kunnen bieden en een groot deel van de haargroei permanent verwijderd. Echter, er kunnen altijd enkele resterende haartjes zijn, hoewel deze door de behandeling dunner en lichter worden. Sommige haartjes zullen mogelijk niet volledig verdwijnen. Onderhoudsbehandelingen kunnen nodig zijn om eventuele nieuwe haargroei te behandelen.

Dit kun je er tegen doen

Behandelingen tegen Overbeharing / ongewenste haargroei

Neoskin biedt effectieve behandelingen aan om definitief van uw ongewenste haargroei af te komen. Laserontharing is de meeste effectieve behandeling om ongewenste haargroei te behandelen mits de haargroei donker is. Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut beoordelen of de haargroei geschikt is voor laserontharing. Wanneer de haargroei te weinig pigment bevat, bijvoorbeeld bij grijze of blonde haren, kan gekozen worden voor elektrische epilatie.

Onze huidtherapeut informeert u graag tijdens een vrijblijvend intakegesprek over de behandelmogelijkheden.

Plan vandaag nog een afspraak in

Kom jij ook langs voor een gratis intakegesprek?

Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten.

Neoskin huidtherapie specialist in Enschede