Klantenwaardering 4,9

Wat is het?
Pigmentvlekken

Een pigmentvlek is een veel voorkomende huidafwijking waarbij pigment in de huid zich plaatselijk ophoopt. Je herkent pigmentvlekken als donkere plekjes op de huid, ze komen voor in verschillende vormen en maten.

Pigmentvlekken kunnen door verschillende oorzaken ontstaan maar kunnen ook al vanaf de geboorte aanwezig zijn.

Hoe ontstaat het?

Pigmentvlekken ontstaan door een overproductie van melanine. Melanine is het pigment dat kleur geeft aan onze haren, ogen en de huid. Melanine wordt gemaakt door pigment cellen (melanocyten) die zich diep in de huid bevinden.

Melanine wordt aangemaakt in de vorm van gepigmenteerde korreltjes die zich langzaam vanuit dieper gelegen lagen in de huid naar boven bewegen. Aangekomen in de huidlaag onder de dode huidcellen beschermen ze het lichaam tegen UV straling. Wanneer de pigmentcellen in de huid verstoord raken kunnen de cellen een teveel aan pigment aanmaken. Deze verstoring in de aanmaak van pigment kan door verschillende factoren in gang worden gezet.

Blootstelling aan zonlicht is hierin een van de belangrijkste factoren. Hoe meer de huid wordt blootgesteld aan UV straling hoe meer pigmentvlekken er kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen genetische factoren, leeftijd, hormonale invloeden, huidbeschadigingen en ontstekingen van invloed zijn.

Welke soorten zijn er?

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken komen veel voor bij mensen met een licht huidtype en wanneer de huid in het verleden veel is blootstelling aan zonlicht. Omdat zonlicht een grote invloed heeft op het ontstaan van deze plekjes worden ze voornamelijk gezien in het gezicht, hals en op de handruggen.

Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.

Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een goedaardige bruine verkleuring in het gelaat bij vrouwen die zwanger zijn, de pil of hormoonmedicatie gebruiken. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin.

Voor meer informatie over deze vorm van pigmentatie in de huid: Melasma

Postinflammatoire hyperpigmentatie

Postinflammatoire hyperpigmentatie is een donkere verkleuring die kan ontstaan na een ontsteking van de huid. Bij een ontsteking van de huid kan er een teveel aan pigment in de huid worden aangemaakt. De donkere verkleuring ontstaat precies op de plek waar de ontsteking heeft gezeten.

Veel voorkomende oorzaken van huidontsteking zijn: acne, eczeem, bacteriële huidinfecties, gistinfecties, trauma en insectenbeten. Daarnaast kan irritatie van huid bij sommige mensen ook een postinflammatoire hyperpigmentatie veroorzaken. Bijvoorbeeld ten gevolge van het epileren of harsen van de huid of het gebruik van bepaalde cosmeticaproducten.

Veelgestelde vragen over

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken ontstaan vaak als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon, vooral op jonge leeftijd. Terwijl sommige pigmentvlekken worden veroorzaakt door genetica of hormonale veranderingen waar weinig aan te doen is, kunnen veel vlekken worden voorkomen door regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken en blootstelling aan de zon te beperken.

Sommige mensen proberen citroensap, aloë vera, of andere natuurlijke producten om pigmentvlekken te verminderen, maar deze kunnen de huid irriteren en hebben niet altijd wetenschappelijk bewezen effectiviteit.

Hoewel er veel producten op de markt zijn die beweren pigmentvlekken te verminderen, is het veiliger om professionele behandelingen te overwegen die worden uitgevoerd door een huidtherapeut of dermatoloog. Deze zijn effectiever en hebben minder kans op bijwerkingen.

Dit kun je er tegen doen

Behandelingen tegen Pigmentvlekken

Bij Neoskin kunnen de verschillende soorten pigmentvlekken worden behandeld. Daarbij kunnen verschillende behandelmethodes worden ingezet om zo een optimaal resultaat te bereiken.

De keuze van behandeling is afhankelijk van het soort pimentvlek. Ook de grootte  en de locatie van de vlek, de diepte waar het pigment zich in de huid bevindt en de concentratie van het pigment in de huid spelen hierbij een rol.

Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut de plekjes beoordelen en u informeren over de mogelijke behandeling.

Plan vandaag nog een afspraak in

Kom jij ook langs voor een gratis intakegesprek?

Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten.

Neoskin huidtherapie specialist in Enschede