Klantenwaardering 4,9

Gerstekorrels

Gerstekorrels zijn witte of lichtgele bultjes Ze worden ook wel milia genoemd. Bij volwassenen zitten ze meestal in het gezicht, vooral rond de ogen, op de oogleden en wangen.

Een gerstekorrel kan geen kwaad maar kan cosmetisch storend zijn, zeker wanneer er veel gerstekorrels bij elkaar verschijnen.

gerstekorrels
Hoe ontstaat het?

Gerstekorrels kunnen spontaan ontstaan of na een beschadiging van de huid waarbij een afvoergang van een haartalgklier of zweetklier afgesloten is geraakt als gevolg van een ophoping van dode huidcellen.

Onoplosbare eiwitten (keratine) komen vast te zitten onder de bovenste laag van de huid en er ontstaan kleine witte bultjes.

Veelgestelde vragen over

Gerstekorrels

Gerstekorrels zijn kleine, witte of gelige cysten die zich vormen onder de huid, meestal rond de ogen, neus en wangen. Ze ontstaan door de ophoping van dode huidcellen en talg in de poriën.

Nee, gerstekorrels zijn niet hetzelfde als puistjes of mee-eters. Ze worden gevormd door ophoping van dode huidcellen en talg onder het huidoppervlak, terwijl puistjes en mee-eters ontstaan door ontstekingen van de poriën.

Gerstekorrels kunnen worden behandeld door ze te verwijderen met behulp van een steriele naald door de huidtherapeut. Het wordt afgeraden om zelf te proberen gerstekorrels uit te knijpen, omdat dit de huid teveel kan beschadigen.

Hoewel gerstekorrels soms moeilijk te voorkomen zijn, kunnen bepaalde maatregelen helpen, zoals het vermijden van zware, olieachtige huidverzorgingsproducten die de poriën kunnen verstoppen, regelmatig exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen en het gebruik van niet-comedogene producten die de poriën niet verstoppen.

Dit kun je er tegen doen

Behandelingen tegen Gerstekorrels

Gerstekorrels zelf proberen te verwijderen is af te raden. U kunt de huid hiermee beschadigen waardoor vlekjes of littekentjes kunnen ontstaan. Bij Neoskin kunnen gerstekorrels op de juiste manier verwijderd worden. De huidtherapeut maakt met een steriel naaldje een kleine incisie waarna de inhoud er zacht uitgeduwd kan worden zonder de huid te beschadigen.

Mochten de gerstekorrels te vast in de huid zitten kan coagulatie een oplossing zijn. In dat geval zal de gerstekorrel door de huidtherapeut aangeprikt worden en gecoaguleerd worden waardoor de inhoud van de gerstekorrel verweekt en door het lichaam zal worden afgevoerd. Voorafgaand aan de behandeling zal de huidtherapeut de plekjes beoordelen en u informeren over de behandeling.

Gerstekorrels hebben nog wel eens de neiging om na de behandeling weer terug te komen. Het exfolieren van de huid met een licht peelend product kan helpen om op lange termijn gerstekorrels te voorkomen.

Plan vandaag nog een afspraak in

Kom jij ook langs voor een gratis intakegesprek?

Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten.

Neoskin huidtherapie specialist in Enschede