Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Door een stoornis in het lymfestelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Wanneer het lymfestelsel niet goed werkt, kan dat problemen voor uw gezondheid opleveren. Om het lichaam te helpen het overtollige vocht af te voeren kunt u bij Neoskin terecht voor oedeemtherapie.
Een abnormale ophoping van eiwitten en vocht ontstaat in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Er wordt onderscheid gemaakt in een primair en secundair lymfoedeem. Een primair lymfoedeem is aangeboren. Vanaf de geboorte zijn er dan minder lymfebanen aanwezig. Hierdoor kan er zich in de loop van het leven een oedeem gaan ontwikkelen. Een secundair lymfeoedeem ontstaat als gevolg van een beschadiging van de lymfevaten. Een beschadiging van de lymfevaten kan ontstaan na bijvoorbeeld een operatie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een trombose, een infectie of medicijn gebruik.
Lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn:
De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn: zwelling, een vermoeid en zwaar gevoel, pijn of tintelingen, beperkingen in de bewegingen en of beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.
Ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd. Dit is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem).
De bloedvaten in de benen bevatten kleppen die opengaan als het bloed uit de benen wordt afgevoerd. Om te voorkomen dat dit zuurstofarme en afvalstofrijke bloed terugstroomt, sluiten de kleppen zich na het passeren van het bloed. Wanneer de kleppen niet goed functioneren wordt het bloed niet goed afgevoerd. Hierdoor wordt ook het weefselvocht dat via het lymfestelsel aan het bloed wordt afgegeven niet goed afgevoerd. Vocht hoopt zich op in de benen, voornamelijk rond de enkels, die in de loop van de dag dik en opgezwollen raken. De bloeddruk in de beenvaten neemt toe, vaten en vaatjes verwijden zich en er ontstaan spataderen.
Lipoedeem is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien voeren de lymfevaten het vocht niet goed af. Vet (lip) en vocht (oedeem) hopen zich op, vooral op de heupen, bovenbenen en rondom de knieën. Het probleem kan zich ook voordoen in onderbenen en armen. Kenmerkend aan lipoedeem is het ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug, wat zich wel voordoet met lymfoedeem en veneus oedeem. Lipoedeem kan pijnklachten geven waarbij een lichte aanraking of druk al niet te verdragen is. Er ontstaan snel blauwe plekken, benen voelen vaak zwaar aan en het volume kan gewrichtsproblemen veroorzaken en de huid kan beschadigd worden door schuring.
Oedeemtherapie is gericht op het terugdringen en het niet verder doen toenemen van het oedeem. Dit is van belang om toename van zwelling, stijfheid, huidafwijkingen, pijn en ernstige complicaties als erysipelas (wondroos) te voorkomen. Bij Neoskin zijn er voor de behandeling van oedeem verschillende behandelmogelijkheden.
De huidtherapeut stelt voor u een behandelplan op waarbij diverse behandelingen goed op elkaar zijn afgestemd. In de eerste fase van de behandeling wordt actief het vocht verdreven in combinatie met compressietherapie om het ontstaan van nieuw oedeem te beperken. In de onderhoudsfase is het van belang dat er een goede controle is op de voortgang van de behandeling, zodat het verkregen resultaat wordt behouden.
Met een zacht pompende beweging van de handen activeert de huidtherapeut het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijn afneemt.
Hierbij wordt gebruikgemaakt van diverse soorten verbanden, die volgens speciale technieken tamelijk strak (dus met compressie) worden aangelegd. Ook dit bevordert de afvoer van lymfe en voorkomt nieuwe zwellingen. Ambulant betekent dat met de verbanden gewoon kan worden gelopen.
Dit is een behandeling waarbij het aangedane lichaamsdeel wordt omspannen door een manchet. Door de manchet worden luchtdrukgolven geleid die de afvoer van lymfevocht bevorderen. De hoogte van de druk, de compressietijd en de pauze tussen de drukgolven worden afgestemd op de patiënt.
Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymfetaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte ontstaat zodat het vocht zich kan verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt.
De huidtherapeut legt u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfevocht via de lymfevaten bevorderen. In sommige gevallen zijn aanvullende behandelineng bij een fysiotherapeut nodig.
Als de zwellingen grotendeels zijn verdreven is het dragen van een elastische kous noodzakelijk om het bereikte resultaat te behouden. Bij Neoskin kunt u terecht voor het aanmeten van elastische kousen. Voor het aanmeten of het krijgen van informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met ons. Om de declaratie van de kousen via de zorgverzekeraar te laten lopen heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Bij de eerste afspraak dient u deze mee te nemen. De kosten voor uw kousen inclusief het aanmeten worden in principe door uw zorgverzekeraar vergoed onder de basisverzekering. Er moet wel sprake zijn van een chronische indicatie waarvoor u uw kousen krijgt aangemeten. Deze indicatie moet vermeld staan op de verwijzing van uw arts. U zult de kosten van uw Therapeutisch Elastische Kousen terugvinden op het kostenoverzicht van uw zorgverzekering. Uw zorgverzekering zal zorgen voor een eventuele verrekening met uw eigen risico of eigen bijdrage, als daar sprake van is.
Oedeemtherapie valt onder een specifieke regeling. Iedere ziektekostenverzekeraar heeft een vast tarief voor oedeemtherapie. De eerste 20 consulten kunnen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Na de eerste 20 behandelingen kan aanspraak gemaakt worden op de basisverzekering.
U kunt dit terug vinden in uw polisvoorwaarden, informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Een verwijzing van uw huisarts of specialist kan nodig zijn.
Veelgestelde vragen over
MLD is een zachte massagetechniek die gericht is op het stimuleren van de lymfecirculatie. Het helpt bij het verminderen van zwelling en verbetert de afvoer van vocht. Deze techniek wordt toegepast door een van onze huid en oedeemtherapeuten.
De lymfapress is een apparaat dat luchtdruk gebruikt om de lymfecirculatie te stimuleren. Het wordt vaak gebruikt na MLD om de resultaten te behouden en de afvoer van vocht te ondersteunen.
Zwachtelen en elastische kousen worden vaak gebruikt als aanvullende maatregelen om druk uit te oefenen op het weefsel, waardoor de afvoer van vocht wordt bevorderd. Ze worden voorgeschreven op basis van de ernst van het oedeem.
Oedeemtherapie is over het algemeen niet pijnlijk. MLD is een zachte massage, en de lymfapress en compressiematerialen worden aangepast aan het comfortniveau van de patiënt.
De duur van een behandeling kan variëren, maar vaak duurt een behandeling 45 minuten. De frequentie van behandelingen wordt bepaald op basis van de behoeften van de patiënt.
In veel gevallen wordt oedeemtherapie vergoed, wanneer het wordt voorgeschreven door een arts. Het is belangrijk om de specifieke dekking met de zorgverzekeraar te bespreken.
Ja, oedeemtherapie kan ook nuttig zijn bij de behandeling van veneus oedeem, postoperatief oedeem, en andere aandoeningen waarbij vochtophoping een rol speelt. Onze huidtherapeuten bepalen de geschiktheid op basis van de individuele situatie.
Plan vandaag nog een afspraak in
Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten.
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
13:00 tot 21:30
09:00 tot 18:00
09:00 tot 18:00
09:00 tot 18:00
09:00 tot 18:00
09:30 tot 16:00
Gesloten
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
09:00 tot 17:00
09:00 tot 17:00
Gesloten
09:00 tot 17:00
09:00 tot 17:00
Gesloten
Gesloten